İTÜDERGİSİ/d, Cilt 5, Sayı 4 (2006)

Yazı Büyüklüğü:  Küçük  Orta  Büyük

Lif donatılı çimento esaslı kompozitlerde, lif dağılımının elektriksel bir yöntem ile tahribatsız ölçümü

Nilüfer ÖZYURT, Mehmet A. TAŞDEMİR, Surendra P. SHAH

Özet


<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; text-align:justify; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; mso-bidi-font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-language:EN-US;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Bu makalede lif donatılı çimento esaslı kompozitlerde lif dağılımı, reoloji ve mekanik özeliklerin ilişkilendirilmesi konulu tez çalışmasının bir bölümü anlatılmıştır. Lif donatılı çimento esaslı kompozitlerde (LDÇEK) lif dağılımının tahribatsız olarak ölçülebilmesi için elektriksel bir yöntem - Alternatif Akım – Empedans Spektroskopi (AA-ES) - kullanıldı. AA-ES kompozit malzemelerin çeşitli özeliklerinin araştırılması için yaygın bir şekilde kullanılan elektriksel bir yöntemdir. Son yıllarda bu yöntemden çimento esaslı malzemelerin çeşitli özeliklerinin araştırılması için faydalanılmaktadır. Bu çalışmada AA-ES’in taze ve sertleşmiş halde lif dağılımı karakteristiklerinin ölçülmesi için kullanılabilirliği araştırılmıştır. Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda orta derecede iletken bir matris içerisinde yüksek iletkenlikli lifler kullanılması durumunda elde edilen empedans eğrilerinde çift-ark davranışı görüldüğü birçok araştırmacı tarafından belirtilmiştir. Bu çalışmada çift-ark özeliğinden faydalanılarak lif dağılımı karakteristiklerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Lif yönlenmesi, lif segregasyonu ve lif topaklanması gibi farklı lif dağılımı sorunlarının tahribatsız olarak belirlenmesi için AA-ES ile ölçüm yapılmış ve elde edilen sonuçların değerlendirilmesi için bünyesel iletkenlik yaklaşımı kullanılmıştır. Üç farklı lif içeriği ve 2 farklı su/çimento oranı ile üretilen kübik numuneler üzerinde taze ve sertleşmiş halde AA-ES ölçümleri yapılmıştır. Taze haldeki ölçümler numunelerin üretilmesinden 25 dakika sonra başlatılmıştır. Sertleşmiş haldeki ölçümler ise 7. günde gerçekleştirilmiştir. Lif içeriği ve su/çimento oranının lif dağılımı karakteristikleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar AA-ES’in farklı lif dağılımı sorunlarının tahribatsız ve hızlı bir şekilde tesbit edilmesi ve ölçülmesi için kullanılabileceğini göstermiştir.

 

Anahtar kelimeler: Lif dağılımı, tahribatsız deneyler, lifli kompozit malzemeler, lif yönlenmesi, lif segregasyonu, lif topaklanması.


Tam Metin: PDF